BARDON HOUSE

The Bardon House is a two-storey family home situated on a sloped corner block, in one of Brisbane’s established leafy inner-city suburbs. To deal with privacy issues and a lack of outlook from the property, the original concept by Surroundings utilised a ‘U’ shaped plan surrounding a central landscaped courtyard. Circulation throughout the home is achieved on the perimeter of the courtyard proving a physical and visual connection between the internal spaces and the external landscape. The double height outdoor living space faces a wet-edge pool wrapped with a hardwood deck and perimeter bench seat, which again helps to direct the focus to the centre of the site. Natural finishes were specified throughout the residence, including a natural stone fire place, insitu concrete benchtops and external showers screened with tallowwood.


LocationBardon, BrisbaneConsultantsWestera Partners (Structural Engineer)
Cushway Blackfords (Hydraulics Engineer)
Mackie Consultants (Building Certifier)
Wilde & Woollard (QS)
Fifth Corner (AV)
CollaboratorsSurroundings.com.au (Brief/Design Stages)
Suzie Wiley
Laura Pascoe
Jon Henzell