Category
Portfolio page

CORINDA HOUSE

Situated on a corner block within a new subdivision, the brief for the Corinda House was to create a low-maintenance home for two empty nesters that would be spacious enough to accommodate children and grandchildren that visit often.  In order to achieve the best solar orientation and an outlook to the neighbouring park, the dwelling was pushed towards the site’s Southern boundary.  This strategy provided just enough space for services to be concealed to the South, allowing the landscaped courtyard free of visual distractions to become the central feature of the site.

Internally, a series of regular sized rooms are organised around a large central ‘double height’ living space which acts as the communal gathering space within the house. Sliding stacking glass doors and high level operable aluminium louvres allow the living space to visually connect with the courtyard while allowing the house to naturally heat up in winter and breathe in summer.  Externally the house was conceived as a modular/rectilinear volume under a large skillion roof, which was designed specifically to maximise the efficiency of its 6.2kW solar system and to efficiently direct rainwater to an underground tank for later use. The use of double standing-seam zinc cladding, polished concrete floors and feature-honed blockwork all bring a sense of solidity and timelessness to a reasonably simple (and mostly) timber framed house.


“We will forever be delightfully reminded about your talents of problem solving, client reassurance, third party negotiation, persevering patience, brilliance of communication and design extraordinaire” 

Clients / Owners


Location
Corinda, Brisbane
Contractor
Greg Thornton Constructions
Consultants
Kai Norman (MNCE Structural Engineers)
Mackie Consultants (Building Certifiers)
Cushway Blackfords (Hydraulics Engineers)
Collaborators
Stuart Beck
Photographer
Scott Burrows Photographer