Category
Portfolio page

CHELMER HOUSE & STUDIO

The Chelmer House and Studio is located on a small lot (400sqm) in Brisbane’s western suburbs, abundant with greenery and close to the river. It sits unassumingly between a heritage-listed home and several protected trees. The house was designed as a simple rectangular box with a gable roof, as a means to be efficiently built by the owner builder.

The north-facing house is long and thin, designed to achieve passive solar and ventilation strategies with minimal complexity. The ground floor living areas open up to a landscaped courtyard, while the upper floor bedrooms and studio look out onto mature tree canopies. An external staircase provides access to the studio without having to enter through the house. A unique feature of the project is exposed structural steelwork and timber joinery upcycled from flooring from the old ‘Milton Bowl’ bowling alleys.

For more information on this project please see this Green Magazine Article


“…The simplicity of the architectural language, distilled through the rigorous design and construction process is infused with humble delight and serene modesty.  There in lies the beauty.”

Michelle Bailey, Green Magazine Issue 46 , ‘100m2’


Location
Chelmer, Brisbane
Contractor
Owner Builder
Consultants
Kai Norman (Structural Engineer)
Planning Solutions (Town Planner)
Bonafide Building Approvals (Building Certifier)
Arbologic (Project Arborist)
Collaborators
Fresh Habitat Pty Ltd (Carpentry & Advice)
Photographer
Scott Burrows Photographer